۳ سال زندگی در کمپر | وسط شهر تهران!

سه سال زندگی در بن بست!

این بار قراره یه قصه زندگی رو بشنوید و ببینید.یه داستان واقعی که شاید برای همه قابل لمس و باور نیست. زندگی در کمپر!

هادی و خاطره زوجی فارق التحصیل دانشکده هنر که تو اولین سالهای زندگی تصمیم گرفتند خونه و زندگیشون بشه همون کامیونت و کمپری که ذره ذره و با خون دل ساختن.

ماجرای دو جوون که کمپر براشون معنایی فراتر از سیر و سفر داره و بخشی از زندگی روزمره و عادی اونهاست و تا حالا بیش از سه ساله که با این رویه زندگی میکنند.

ما تو این قسمت به سراغ این دوستان رفتیم و تو همون کمپر که به ظاهر کوچیکه اما با صفاست، مشغول گفتگو شدیم و هم از نحوه زندگیشون پرسیدیم ، هم از چند و چون خودروی انتخابی و داستان و مشکلات کمپر شدنش پرسیدیم. گفت‌وگوی کامل تصویری رو این‌جا ببینید.

زندگی در کمپر نیسان

هادی و خاطره ، تجربه های خاصی داشتن که بهشون کمک کرده تا بتونن این نوع از زندگی رو بپذیرن. اونها قبلا تو همین کوچه بن بست یه اتاقک کافه ساخته بودن و سرکوچه رو تبدیل به کافه کرده بودند.

در حال حاضر این زوج در کنار هم یه فروشگاه لوازم کمپ و کمپینگ دارند که خوشبختانه به کمپر یا همون خونشون نزدیکه.نکته جالب اینکه  تو صحبت هامون مشخص شد از این نوع زندگی راضی هستند و اونو به مستاجری و نداشتن خونه ترجیح دادند.

شاید الان کلی سوال تو ذهنتون شکل گرفته باشه. مثلا اینکه چطوری تونستند خودشون رو با این نوع زندگی تطبیق بدند؟ تکلیف مراودات خانوادگی و رفت و آمد چی میشه؟ چطوری تو این فضای کوچیک احساس راحتی دارند؟ داستان امنیت  خودشون و کمپرشون چی میشه؟ اصلا مگه زندگی در کمپر امکان داره؟  و خیلی سوالهای دیگه…

برای همین هم تو این اپیزود سعی کردیم  تو دل گفتگو با این زوج خوش ذوق، به پاسخ برخی سوالها برسیم. پس پیشنهاد میکنیم این بخش رو از دست ندید و این گفتگوهای جذاب رو هم ببینید هم بشنوید.

زندگی در کمپر، کوچه بن بست

ایده زندگی در کمپر

فکر اولیه و ایده زندگی در کمپر از آقا هادی قصه ماست و صد البته اینکه چطور تونستند نظر همسرشون رو جلب کنند، خودش جای تامل داره. چون این مشکل خیلی هاست که نمیتونن همسرشون رو به همراهی در سفر با کمپر راضی کنند چه برسه به این که توش زندگی کنند.

هر چند این موفقیت مدیون نرمش و پذیرش خاطره هم بوده. کسی که در شروع تصور دقیقی از این نوع زندگی نداشت و صرفا داشتن کمپر در کنار خونه و زندگی رو ترجیح میداد.

پشت پرده این ایده هم برامون جالب بود. انگیزه هادی برای مطرح کردن این موضوع و عملی کردنش، نجات از دست صاحب خونه و مستاجری بوده. از طرفی تورم روز افزون و مشکلات زندگی روزمره اونو به این فکر و ایده سوق داد که میتونه با هزینه ای متعادل و ساخت کمپر ، خونه دار بشه و زندگیشون آرامش بیشتری پیدا کنه.

اصلی ترین انگیزه هادی این بوده که به هر قیمتی شده خودشون صاحب خونه بشند. حتی اگر این خونه یه کامیونت باشه که امکانات حداقلی یه خونه رو داشته باشه.

توی اینستاگرام رادیوکمپر خلاصه‌ی این گفت و گو رو ببینید.

مشکلات زندگی درکمپر

برای هادی و خاطره که سالها زندگی در خوابگاه دانشجویی رو تجربه کردند، زندگی در کمپر مسئله غریبی نبوده و نیست. به قول خودشون بلدن تو شرایط سخت و کمبود امکانات و جای کم چطوری باید زندگی کرد.

یکی از مشکلاتی که ممکنه به ذهن من و شما برسه اینه که رفت و آمد خانوادگی تو کمپر امکان داره؟ این موضوع هم برای هادی و خاطره حل شده و شاید باور نکنید که اتفاقا براشون مهمان هم میاد و حتی شب هم تو کمپر میمونه. خاطره در کافه‌ی شخصی‌شونکمبود جا و کوچیک بودن فضای پذیرایی تو کمپر هم ممکنه یه مشکل باشه. اما برای هادی و خاطره و همین طور خانواده هاشون این موضوع هم تعریف شده و بهش عادت کردند.

یکی از مشکلات دیگه، امنیت زندگی در چنین شرایطیه. خاطره و هادی برامون گفتند که در شروع چندین بار مشکل سرقت و ورود سارقین به کمپر رو داشتند. ولی حالا دیگه ظاهرا دزدای محله،  کاری باهاشون ندارن و حضور این خونه کمپر تو کوچه براشون تعریف و توجیه شده.

از طرفی رفت و آمد و حضور افراد معتاد هم خودش داستان جالبی داره. میگیم جالب چون با هم به یه تفاهم و همزیستی رسیدن! معتادا با این زوج و خونشون کاری ندارند و اهالی کمپر هم کاری به کار این همشهری های بیمار ندارند. حتی آقا هادی برامون گفت که باهاشون تعامل هم داره. فکر بد نکنید .منظور ایشون این بود که یه جاهایی هواشون رو هم داره. مثلا یه وقتایی سایه بون کمپر رو براشون باز میکنه که زیر سایه اون معتادها از زیر تیغ آفتاب خلاص بشند.

مشکل بعدی  جلب توجه پلیس و ماموران شهرداری بوده که این مشکل هم حل شده. چون برای این دوستان هم این کمپر جذاب بوده و کاری باهاش ندارند. انقدر جذاب که حتی یه بار شهردار منطقه هم پیگیر شد تا ببینه این زوج  چجوری دارن زندگی میکنند.

نکته مهم اینکه  اگه کسی بخواد این روش رو امتحان کنه، احتمالا باید مرتب جای کمپر رو عوض کنه و داستان این زوج یک استثنا هست. هادی برامون گفت که به مغازه خودشون نزدیکه و در واقع این کمپر براشون صرفا حکم خوابگاه رو داره و بیشتر روز وشب رو سر کار هستند.

مشکل بعدی تخلیه فاضلاب سیاه کمپره که البته در این مورد هم هادی و خاطره شانس آوردند. چون در نزدیکی کمپر و درست سر کوچه ورودی فاضلاب دارند.

در مورد تامین برق و آب و مدت زمانی که میشه بدون تامین نیرو تو کمپر موند هم برامون توضیح دادند.

از نظر آقا هادی کمپر صرفا نباید برای سفر باشه. چون در اون صورت فقط هزینه سازه و بعضی ها به همین دلیل بعد از تهیه کمپر، پشیمون میشند. اما تو سبک زندگی هادی، کمپر درآمد زا هم هست . یعنی نه فقط مشکلی یا این موضوع ندارند، بلکه  این کمپر براشون مزایایی هم داره.مثلا اینکه هزینه زندگیشون رو کم کرده و  اونها رو از شر اجاره ماهانه خونه که هر روز هم بیشتر و بیشتر میشه خلاص کرده. در واقع همین کارکرد یک مزیت مهم برای زندگی در کمپره.

 

نیسان zf

زندگی در کمپر نیسان

تا اینجا از زندگی در کمپر براتون گفتیم و حالا قراره ببینیم خودرویی که هادی انتخاب کرده چی بوده. یه نیسان زد اف که به لحاظ قطعات فنی درست مثل نیسان آبی خودمونه  اما دیگه دماغه نداره و موتور به زیر اتاق منتقل شده. یه کامیونت خاص که البته دست کاری هم شده.

هادی برامون گفت که این ماشین رو خودشون دو دیفراسیل کردند. البته ظاهرا این کار بسیار سخت و پر دردسری بوده و به قول خودشون اگه به عقب برگردند هرگز این کار رو تکرار نمیکنند. چون این کار خیلی هزینه بر بوده و زمان زیادی رو برای آزمایش و خطا طی کردند. علاوه بر اینها این خودرو معایب و نواقصی هم داشته که دقیقا تو نیسان آبی هم همین مشکل ها وجود داره. مثل ماجرای رادیات و کمک فنر و غیره. ماجرای این مشکلات و این تغییر و تبدیل رو به تفصیل برامون گفتند که خودتون میتونید ببینید و بشنوید.

البته قبل از این  به یک کامیونت دیگه ای فکر میکردند که در جنگ ایران و عراق استفاده شده و بعد رسیدن به نیسان زد اف. خودرویی بنزین سوز که با گواهینامه پایه دو هم میتونید اونو برونید. هادی برامون گفت که برای دو دف کردن ماشین به اندازه قیمت خود خودرو هزینه کرده و بعد برای ساخت کمپر مبلغی بیش از پونصد میلیون تومان هزینه کرده. هر چند این هزینه کرد به مرور زمان و خورد خورد و طی ماه های متوالی و طولانی انجام شده.

خودروی استفاده شده در جنگ

نکته مهمی که هادی برامون گفت این بود که برای تعویض پلاک هم به مشکل خوردند. چون اول شش ماه برای دو دف کردن  ماشین پول و زمان هزینه کردند و بعد رفتند برای تعویض پلاک. حالا البته دیگه میدونند که قبل از هر کاری ابتدا باید تعویض پلاک انجام بشه. ولی خوب برای اونا دیگه فهمیدن این موضوع کمکی نمیکنه. اینکه چطور تونستند  این مشکل رو حل کنند و راه نجاتشون چی بوده،  خودش قصه جذابیه که میتونید ببینید و بشنوید.

یکی از نکات مثبت در مورد این از خودرو اینه که تمامی قطعاتش به وفور موجوده و هر مکانیکی که از نیسان آبی سر در بیاره میتونه تعمیرش کنه.

برامون مهمه که بدونید:

این سبک از زندگی کار ساده ای نیست و نسخه ای نیست که بشه برای همه تجویز کرد. در واقع شما نمیتونید بدون تجربه کافی و لازم و بدون تحقیق و از همه مهمتر بدون شناخت کافی از نیازها و خوردندهای زندگی خودتون اقدام کنید. بدترین اتفاق ممکن اینه که از روی هیجان کمپر تهیه کنید و بعد متوجه بشید که شرایط زندگی در کمپر رو نمیتونید تحمل کنید. و یا لااقل خانواده شما پذیرای  چنین سبکی از زندگی نیستند.

پس اگه بعد از شنیدن و دیدن این گفتگوها  در این مورد دغدغه ای دارید یا در مورد زندگی در کمپر سوالی دارید ، میتونید  از طریق بخش مشاوره با ما در ارتباط باشید  و از ما مشورت کاربردی و حرفه ای بگیرید.

علاوه بر این شما میتونید در کانالهای ما در یوتیوب و کست باکس و در صفحه رسمی رادیو کمپر در اینستاگرام، کامنت هاتون رو بفرستید.

نظر شما چیه؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.