تجهیز کمپر
یک آشپز از محل کارش اخراج میشه؛ بعد از چند روز بیکاری به توصیه پسر هشت سالهاش میره یه ون میخره و اونجا دوباره آشپزی میکنه. این داستان فیلمیه که باعث میشه آقا رضا بره به سمت تجهیز کمپر.
رضا اسعد متولد سال ۱۳۵۵ و فارغ التحصیل مکانیکه و از بیست و چهار سالگی کار تجهیز کمپر رو شروع کرده.
بخشی از گفتوگوی رادیو کمپر با رضا اسعد درباره تجهیز کمپر:
از کجا باید شروع کرد؟
مهمترین مسئله اینه که باید بدونی خواستهات از کمپر چی هست و میخوای چند نفره باهاش سفر کنی. تعداد نفرات برای چینش و تنظیم جای خواب خیلی مهمه. هیچ وقت تجهیز کمپر رو فدای احتمالات نکنید. این که ما دو نفر هستیم ولی شاید گهگاهی پدر و مادرمون هم همسفرمون بشن نمیتونه مبنای تجهیز کمپر باشه.
هزینه تجهیز
مسئله مهم بعدی سقف بودجه است که ارتباط مستقیم داره با نوع و جنس تجهیزاتی که به کار میبرید. ولی میانگین هزینه رو ۲۰۰ میلیون به بالا در نظر بگیرید.
مرحله بعد از انتخاب ماشین، انتخاب تجهیزات و نقشه ماشینه. ما باید بدونیم که چه چینشی رو قراره تو کمپر داشته باشیم، بدون اتلاف هزینه و زمان.
نقشهکشی کمپر با ساختمان بسیار متفاوته. حتما باید تنظیم وزن و سیستم هندلینگ ماشینرو در نظر گرفت. مشکل هزینه بالای بعضی تجهیزات کمپریرو هم میشه با جایگزین کردن تجهیزات ساختمونی حل کرد اما نه در همهی موارد؛ مثلا من به هیچ عنوان بخاری گازیرو نصب نمیکنم چون بسیار خطرناکه.
برای رسیدن به یه نقشه خوب باید چه کار کرد؟
جستجو در اینترنت یکی از راههای راحت و کم هزینه برای دستیابی به نقشه مناسبه.
استفاده از تجربه کمپرداران هم میتونه خیلی کمک کنه. اتفاقا تو سایت رادیوکمپر خیلی از این تجربهها به شکل ویدیو وجود داره. راه سوم حضور در کارگاههای تجهیز کمپره.
شیوه تجهیز
تجهیز باید بر اساس وزن مجاز ماشین انجام بشه و چینش وسایل باید به تناسب صورت بگیره. یعنی وزن مخزن و اندازه یخچال و سایر وسایل، همه باید طوری انتخاب بشه که در نهایت بالاتر از وزن مجاز ماشین نباشه و تعادل ماشین هم حفظ بشه.
در مرحله بعد دکور اولیه ماشین رو به طور کامل باز میکنیم چون قراره استفاده کاملا متفاوتی از ماشین بشه.
بعد از عایقکاری با توجه به درخواست مشتری پوشش بدنه را انجام میدهیم.
متریال مورد استفاده برای ما چوبه. در این مرحله دکورهای داخل ماشین شابلون میشه و بعد از تست و ساخت نهایی داخل ماشین قرار میگیره. نکته مهم و جالبی که ما در ساخت دکور داخلی در نظر میگیریم، استحکام و یکپارچگی دکوره. یعنی اگه زمانی شما از رنگ دکور خسته شدی میتونی به طور کامل و یکجا دکور رو بیاری بیرون و رنگ تازه بزنی دوباره برگردونی سر جاش.
مرحله بعد تاسیسات برق و لوله کشی کمپر هست. که باید به سادهترین شکل انجام بشه، که اگر زمانی صاحب ماشین در طول سفر به مشکل برخورد، راحت بتونه از پس مشکل بربیاد. همه مسیرهای تاسیسات هم باید در دسترس باشه.
تاسیسات میکانیکی که انتخاب میشه حتما باید در مقابل تنشها و لرزشها مقاوم باشه. لولهها و شیلنگهای باد میتونه گزینه بسیار خوبی باشه.
منابع انرژی تو کمپر کاملا محدوده، پس باید مصرف کنندههارو طوری انتخاب کنیم که با توجه به منابع، بیشترین استفاده رو داشته باشیم؛ مثلا کپسول گاز بهترین انتخاب برای پخت و پزه.
مخازن کمپر
سه تا مخزن برای کمپر لازم و ضروریه. مخزن آب تمیز، مخزن خاکستری برای حمام و ظرفشویی و مخزن سیاه هم برای توالت کمپر.
حواسمون باشه که بهتره مخزن خاکستری داشته باشیم چون خالی کردن فاضلاب در محیط بیرون هم به محیط زیست آسیب میزنه و هم شکل خوبی نداره.
مرحله آخر
بعد از ظریف کاری، نوبت تسته. ما در طول یک هفته از سیستم گرمایشی تا موتور کمپر رو مورد بررسی قرار میدیم. حتما به صاحب کمپر هم توصیه میکنیم چند سفر اول رو خیلی از محدود دور نباشند تا اگه مشکلی پیش اومد حتما به ما دسترسی داشته باشند.
همه ماشینهایی که تجهیز میکنم رو مثل ماشین خودم دوست دارم و به مشتریها میگم تا زمانی که من زندهام میتونید رو کمک من حساب کنید. یه نکته خیلی مهم رو هم بگم که دست به آچار بودن صرفا دلیل خوبی برای این نیست که خودمون تجهیز کنیم، حتما باید تجربه لازم رو داشته باشیم.
اینجا چکیدهی گفتوگو با رضا اسعد رو میتونید ببینید:
همه چیز در بارهی کمپر
درسته، این دقیقا چیزیه که اگر به کمپر علاقه دارید یا دنبال کسب اطلاعات کامل و درست و درمون از کمپرها هستین، باید ببینید.
وارد دوره آموزشی بشید؛ اول ویدئویی که هست رو ببینید و در ادامه برید سراغ فصل اول و باقی ماجرا؛ مطمئنم خیلی چیزهای خوب یاد میگیرید.
راستی، میتونید از طریق «درخواست مشاوره» و تکمیل یه فرم ساده، از ما مشاوره بگیرید و خیالتون راحت باشه که بهتون اطلاعات درست و دقیق در بارهی کمپر داده میشه.